Την επιβολή της συμμετοχής της Τουρκίας στην ομάδα των 8 χωρών που θα διαβουλευτούν με την Europol για να ανταλλάζουν πληροφορίες, φαίνεται να επέβαλε ο Κομισιόν σε ένα παιχνίδι στήριξης της Άγκυρας με πρωταγωνιστή τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Κύπρος είναι κράτος το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί να εμπιστευθεί την Τουρκία, αλλά δεδομένης της συνεχιζόμενης κατοχής που επιβάλλει στην Κύπρο από το 1974 με εισβολή αλλά και την συνεχιζόμενη απραξία απέναντι στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια για μια τέτοια – υψίστης σημασίας – συνεργασία.

Η Τουρκιά οφείλει να αναγνωρίσει άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία για να αναπτυχθεί μια υγιής και γνήσια συνεργασία.

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προβληματίζεται έντονα για την αιτία που συνέτεινε στην στάση της Κομισιόν να επιβάλει την συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά και ασφαλιστικές δικλίδες που δεν επιτρέπουν την ανατροπή αυτής της απόφασης.

Διερωτόμαστε πως η Κομισιόν και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εντάξει πάση θυσία την Τουρκία σε μια προσπάθεια ενάντια στην τρομοκρατία και στο έγκλημα, την ώρα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο, εισβολή αλλά και κατοχή.

Θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς της κυπριακής ηγεσίας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς το θέμα εκτός από σοβαρό, θέτει εν κινδύνω και την ασφάλεια της χώρας.