Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων,  τη στήριξη του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Δήμου Λευκωσίας και χορηγό επικοινωνίας το Συγκρότημα Δίας και τον Τηλεόραση του Σίγμα, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και εκτιμώντας την ανάγκη για άμεση επίλυση  του   διοργανώνει Εκστρατεία Ενημέρωσης και Διαλόγου με θέμα: «Η Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής»Προτάσεις που στηρίζουν το Περιβάλλον και την Οικονομία».

Η Εκστρατεία περιλαμβάνει μίαν Εσπερίδα σε κάθε Επαρχία.d6996ca5-a538-4ced-93fe-cafd7d317c86

Η εκδήλωση που αφορά την Επαρχία Λεμεσού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 6.00μμ, στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου και ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει τις εξής παρουσιάσεις:

  1. «Η πολιτική για το νερό στην εποχή της κλιματικής αλλαγής»  Ομιλητής: Δρ. Γιάννης Α. Μυλόπουλος – καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  2. «Η επίδραση των κλιματικών αλλαγών στα υδάτινα αποθέματα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου»

Ομιλητής: Δρ. Αντώνης Ζορπάς – Χημικός Μηχανικός, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Λέκτορας Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

  1. «Διαχείριση υδατικών πόρων στην Κύπρο. Υφιστάμενη κατάσταση και προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές»

Ομιλητής: Κώστας Αριστείδου – Υδρολόγος Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

  1. Συζήτηση

Το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο  οφείλεται  στα χαμηλά ύψη βροχής που σημειώνονται στην περιοχή, τα οποία προκαλούν μειωμένη φυσική προσφορά νερού στις λεκάνες απορροής καθώς και στις κλιματικές αλλαγές που επιδεινώνουν αισθητά το πρόβλημα, αφού στην περιοχή της Μεσογείου εμφανίζονται με τη μορφή της συχνότερης εναλλαγής ακραίων φαινομένων και συγκεκριμένα περιόδων ξηρασίας αφενός και έντονων βροχοπτώσεων αφετέρου.

Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα του νερού στην Κύπρο οφείλεται και στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση σε νερό, η οποία έχει τις αιτίες της στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και χαρακτηρίζεται κυρίως από υδροβόρες καλλιέργειες στη γεωργία και από αυξημένη ζήτηση νερού στην τουριστική ανάπτυξη.

Με δυο λόγια, το πρόβλημα της Κύπρου στην εποχή της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς πρόβλημα νερού, αλλά πρόβλημα μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Με την έννοια αυτή το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα που απαιτεί ολιστική διαχείριση και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος