Και ξαφνικά ανακοινώθηκαν ημερομηνίες για την συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας κ. Γκουντέρες με τους δυο ηγέτες καθώς και για τη σύγκλιση της λεγόμενης άτυπης πενταμερούς.

Πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα.

Έχουν άραγε αρθεί και αποσυρθεί οι απαιτήσεις της Τουρκίας για εκ των προτέρων συμφωνία στην εκ περιτροπής Προεδρία και στο βέτο; Έχει αρθεί η απαίτηση της Τουρκίας να ακυρωθεί το Κραν Μοντάνα και να μείνει στο τέλος η συζήτηση για τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα;  Έχουν καταλήξει οι δυο ηγέτες σε προπαρασκευαστικό έγγραφο;

Όπως και να έχουν τα πράγματα θα αναμένουμε την επίσημη πληροφόρηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή (αν αυτή καθυστερήσει ως συνήθως) να αποκτήσουμε μια πιο σφαιρική εικόνα των γεγονότων πριν τοποθετηθούμε.

Ευχόμαστε πάντως η Τουρκία να εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση της και να έχει κατανοήσει ότι η πολιτική των κανονιοφόρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Περιμένουμε επίσης ότι μέχρι τις 25/11 η Τουρκία θα αποσύρει τα σκάφη της από την Κυπριακή ΑΟΖ. Σε αντίθετη περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρεθεί (για άλλη μια φορά) εκτεθειμένος.