Αρχαίο αγγείο που δώρισε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βασιλείου, στην τότε Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, δημοπρατήθηκε και πωλήθηκε όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τους απογόνους της πρώην πρωθυπουργού.

Το αγγείο – όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος – ήταν δώρο από αρχηγό κράτους προς την πρωθυπουργό, επομένως ο αμφορέας θα έπρεπε να παραμείνει στην Downing Street.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε όπως διεξαχθεί έρευνα για να εξακριβωθεί κατά πόσον το αρχαίο αγγείο ήταν δώρο του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Βασίλειου, ο οποίος το παρέδωσε ως αρχηγός κράτους προς έναν άλλο αρχηγό κράτους, ή εάν ήταν προσωπικό δώρο του κ. Βασιλείου προς την Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως επίσης και εάν όντως δόθηκε άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να δωριστεί.

Πρέπει να σταματήσει η συνήθεια να δωρίζονται αρχαία αγγεία σε αρχηγούς άλλων κρατών από Κύπριους κρατικούς αξιωματούχους.  Ως ένα νησί με πλούσια και ανεκτίμητης αξίας ιστορία, πρέπει να την διαφυλάττουμε και να μην την δωρίζουμε ως να είναι συνηθισμένα πολύτιμα αντικείμενα.