Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται στο Κυπριακό τόσο από τις ενέργειες της Τουρκίας, όσο και από την ουσιαστική απραξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό διαμόρφωσαν ένα δυσμενές σκηνικό, τόσο για την πλευρά μας, όσο και για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Η Τουρκία δυστυχώς αγνοεί τις εκκλήσεις μας και συνεχίζει την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα εντείνεται και η προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους από άλλες χώρες, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γκουτέρες για τις μελλοντικές συνομιλίες δημιούργησαν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Επαναλαμβάνουμε πως είναι σημαντικό η κ. Λουτ να ξεκαθαρίσει άμεσα τη βάση των διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.