Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε απαράδεκτα και καταδικαστέα τα όσα ακούστηκαν στην ολομέλεια της Βουλής από τον βουλευτή κ. Ανδρέα Θεμιστοκλέους όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την Ευρωπαϊκή συμφωνία. Ο κ. Θεμιστοκλεους δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι δήθεν διεθνής απάτη και ότι ουδεμία ευθύνη έχει ο ανθρώπινος παράγοντας για τις συνέπειες της.

Για του λόγου το αληθές η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του ρόλου που έχει παίξει η ανθρώπινη δραστηριότητα στην δημιουργία του φαινομένου. Γι’ αυτό τα όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους αποτελούν προϊόν παραπληροφόρησης και αβάσιμων πληροφοριών.

Απαράδεκτα είναι και τα όσα ανέφερε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κ. Λίνος Παπαγιάννης, κατηγορώντας την Ευρώπη πως, μέσω της φορολόγησης των καυσίμων αλλά και το κόστος των λιπασμάτων, ωθούνται οι καταναλωτές στα κατεχόμενα για αγορά καυσίμων και τους γεωργούς σε αγορά λιπασμάτων αμφιβόλου ποιότητας. Η αδυναμία της Κυβέρνησης για μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας και οι μη περιβαλλοντικές πολιτικές που ακολουθούνται είναι εκείνες που βαραίνουν τον Κύπριο πολίτη και όχι οι στόχοι της Ευρώπης. Τα λάθη και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης έχουν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών μας. Αλλά το ΕΛΑΜ εξακολουθεί να πολιτεύεται ως ο σιωπηλός συνέταιρος της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, φροντίζοντας να αρθρώνει αντιευρωπαϊκό λόγο με κάθε ευκαιρία, όσο παράλογος και αν είναι.

H εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι μια μεγάλη επιτυχία για τους επιστήμονες, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και τους οικολόγους ακτιβιστές, αφού μετά από δεκαετίες κατάφεραν να αναγκάσουν τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις ανά τω παγκόσμιο να θέσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα έχει απώτερο σκοπό να κατοχυρώσει νομοθετικά τον στόχο να καταστούν τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιματικά ουδέτερες μέχρι το 2050.

Την ώρα που το “Fit for 55” δημιουργεί μηχανισμούς δίκαιης ενεργειακής μετάβασης για όλους τους ανθρώπους, εμείς μετακυλούμε το κόστος της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στους ίδιους τους πολίτες. Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θέτει ως κεντρική επιδίωξη της τον μηδενισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, εμείς ως Κύπρος είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε δομές ορυκτών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο, αντί να μεταβούμε με ταχύτητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά μας, εμείς προτάσσουμε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πράσινου, οικολογικού προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα σχέδια, προγράμματα και έργα που να μας οδηγούν στην Κύπρο του αύριο.