Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα εμείς θα σας μιλήσουμε για Πράσινη κατανάλωση, δίνοντας κάποιες απλές συμβουλές για τις αγορές σας που θα σας βοηθήσουν και θα βοηθήσουν και τον πλανήτη μας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και την κρίση του περιβάλλοντος.

Δεν χρειάζονται μεγάλες, ριζικές αλλαγές για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες και πράξεις είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά και ευτυχώς, τα Χριστούγεννα μας  δίνουν πολλές ευκαιρίες για να περάσουμε αξέχαστες εορταστικές στιγμές δίπλα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, δείχνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον μας για τον πλανήτη μας.

Δείτε παρακάτω ορισμένες συμβουλές και ετοιμαστείτε για τα πιο οικολογικά και συναρπαστικά Χριστούγεννα της ζωής σας!

  • Αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφίμων

Η σπατάλη τροφίμων φτάνει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι κρίμα να πετιούνται τόσα τρόφιμα, τη στιγμή που γύρω μας μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή. Φέτος, μπορούμε να δούμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά και να «μην πετάξουμε τίποτα», ισορροπώντας ταυτόχρονα τη διατροφή μας!

Ψωνίζουμε μόνο με λίστα και δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των «εορταστικών προσφορών». Αγοράζουμε μόνο όσα χρειαζόμαστε.

Ψωνίζουμε τα φθαρτά προϊόντα (γάλα, φρούτα, κρέας κλπ.) σε μικρές ποσότητες και αυτά που διαρκούν (όσπρια, σαπούνι, είδη καθαριότητας κλπ) σε μεγάλες οικονομικές ποσότητες.

Επιλέγουμε προϊόντα με οικολογική συσκευασία ή με την λιγότερη συσκευασία ή συσκευασία που δεν περιέχει πλαστικό.

Ψωνίζουμε χύμα φρούτα και λαχανικά πχ από τη λαϊκή αγορά, και αποφεύγουμε τα συσκευασμένα προϊόντα αν μπορούμε να τα αγοράσουμε χύμα πχ αυγά, αλλαντικά κλπ.

  • Στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι…

Το ξέρετε πως αν περιορίσουμε την κατανάλωση κρέατος σε δύο μερίδες το πολύ την εβδομάδα, μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της διατροφής μας κατά 25,5%; Το φαγητό – και ο τρόπος που καταναλώνουμε, αλλά και ο τρόπος που παράγεται η τροφή μας- δεν συνδέεται μόνο με την υγεία μας, αλλά και με την υγεία του πλανήτη.

Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό, φέτος τις γιορτές να κάνουμε τη διαφορά και να:

Περιορίσουμε σημαντικά, αν όχι τελείως, την κατανάλωση κρέατος, ακολουθώντας μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στις φυτικές πρωτεΐνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης), κι όχι στις ζωικές τροφές.
Επιλέγουμε υγιεινές και μη επεξεργασμένες τροφές, καθώς όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις – λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο τη ζάχαρη, τα έλαια και τα λίπη.
Προτιμούμε εποχικά προϊόντα του τόπου μας που δεν έχει χρειαστεί να «ταξιδέψουν» χιλιόμετρα από κάποια μακρινή χώρα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και το κλίμα. Τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν φαινομενικά χαμηλή τιμή αλλά σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το περιβαλλοντικό κόστος που το πληρώνουμε αλλιώς.

Αποφεύγουμε τα έτοιμα φαγητά και τα ταχυφαγεία (fast food).

Αν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι για πέντε, δεν χρειάζεται να σερβίρουμε φαγητό για δέκα. Σερβίρουμε σωστές μερίδες και ξαναγεμίζουμε τα πιάτα μας αν το θελήσουμε. Ακόμη κι αν περισσέψει κάτι, υπάρχουν άπειρες ιδέες για να το εκμεταλλευτείτε σε «νέα πιάτα» τις επόμενες ημέρες πχ η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, το κρέας που θα περισσέψει μπορεί να γίνει πίτα, ενώ όσα φαγητά δεν καταναλωθούν άμεσα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.

  • Στον στολισμό του σπιτιού μας και στα Χριστουγεννιάτικα δώρα

Φτιάχνουμε τα δικά μας στολίδια για το δέντρο με υλικά που θα βρούμε στο σπίτι μας.
Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπορεί να χαρακτηρίζουν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, αλλά καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα ημερησίως. Γι’ αυτό προτιμούμε λαμπάκια LED που καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ασφαλή.
Διακοσμούμε το σπίτι μας με υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας: Αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρια, στικ κανέλας… Κατασκευάζουμε γιρλάντες και στεφάνια μαζί με την οικογένεια μας, αποφεύγοντας τις πλαστικές επιλογές που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Διαλέγοντας χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα, προτιμούμε απλό, καφέ χαρτί ή χρωματιστό χαρτόνι. Τα χαρτιά με γυαλιστερή υφή συνήθως δεν ανακυκλώνονται.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Κάνουμε φέτος τη διαφορά, καλώντας τους φίλους μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.

Καλά και Οικολογικά Χριστούγεννα!

(το πιο πάνω στηρίχθηκε σε έκδοση του WWF Ελλάδας)