Από τη στιγμή που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διαρροή απόρρητων εγγράφων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κάποιοι -όχι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έδωσαν έμφαση στη νομικίστικη πτυχή του θέματος. Εμείς αντίθετα θεωρήσαμε από την αρχή ότι το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά άκρως πολιτικό και έχει να κάνει με το δικαίωμα των Κυπρίων να γνωρίζουν τι συνέβηκε στο Κυπριακό. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να είναι προνόμιο των “άριστων των άριστων” πολιτικών φίλων του Προέδρου Αναστασιάδη ή προνόμιο του Άντρου Κυπριανού επειδή -ίσως- γράφει τις περισσότερες επιστολές στον Πρόεδρο.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να παρουσιάσει το θέμα μόνο ως μια νομική υπόθεση και εκμεταλλεύεται την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, του οποίου κατανοούμε πλήρως την ουδέτερη στάση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εδώ και καιρό αντιλαμβάνεται εαυτόν ως υπεράνω των θεσμών και των διαδικασιών της δημοκρατίας. Αντί να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και το λαό για τις υποχωρήσεις του, ενημερώνει φίλους δημοσιογράφους και το σύμμαχο του Άντρο Κυπριανού. Αντί να αξιοποιήσει -έστω να δεχτεί να συζητηθούν- οι προτάσεις των κομμάτων για μια εναλλακτική διαχείριση του Κυπριακού, ζητά από προσκείμενους σε αυτόν κύκλους να διαδίδουν πως τέτοιες προτάσεις δεν υπάρχουν. Εν γένει, λειτουργεί περισσότερο ως κομματάρχης σε προεκλογική περίοδο περασμένης δεκαετίας, παρά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Κίνημα  Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε την άμεση ανάγκης σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όσα συνέβηκαν στον Κραν Μοντάνα, αλλά και επιτέλους να συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων, όπως άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Εκκρεμεί επίσης η συζήτηση του θέματος της αντιμετώπισης των πιθανών σχεδίων των Τούρκων, στη βάση των προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα μετά την επιστολή του Προεδρικού, με ημερομηνία την 3η Αυγούστου.