Στη χώρα μας, η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα όπου ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη γιορτή της Ανάστασης. Από το πρωί φτιάχνονται πασχαλινά κουλούρια και φυσικά, βάφονται τα αυγά. Μάλιστα, καθώς το κυρίαρχο χρώμα των πασχαλινών αυγών είναι το κόκκινο, η μέρα αυτή είθισται να αποκαλείται και “Κόκκινη Πέμπτη”.

Αν και το κόκκινο χρώμα πρωταγωνιστεί στη βαφή των αυγών, από τη διαδικασία δεν εξαιρούνται και άλλα χρώματα, ενώ υπάρχουν και διάφορες τεχνικές στολισμού τους.

Μία περίτεχνη τεχνική διακόσμησης των αυγών, που συνηθίζεται ακόμα στις μέρες μας, περιλαμβάνει τη χρήση φύλλων διάφορων φυτών ή ακόμη και μικρών λουλουδιών (μαργαρίτες,σιμιλλούδιν).

Σύμφωνα με αυτήν, τοποθετούν πάνω στο αυγό το φύλλο ή το λουλούδι, το τυλίγουν με τούλι ή παρεμφερές υλικό το οποίο δένουν καλά και έπειτα βάζουν το αυγό στην κατσαρόλα με το χρωματισμένο νερό. Έτσι, όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η επιφάνεια κάτω από το φύλλο παραμένει λευκή σε αντίθεση με την υπόλοιπη που έχει πάρει χρώμα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει και προτείνει εμπράκτως τη χρήση των φυσικών βαφών τονίζοντας ότι μπορούμε να βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα αυγά του Πάσχα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικές βαφές του εμπορίου.

Οι χημικές βαφές μπορεί να είναι τοξικές ή να περιέχουν χρωστικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ο καλύτερος τρόπος για να βάψουμε τα αβγά χωρίς χημικές και χρωστικές ουσίες είναι να αξιοποιήσουμε τα υλικά που μας δίνει η ίδια η φύση.

Το χρώμα ίσως να μην είναι τόσο έντονο όσο είναι με τις χημικές βαφές αλλά σίγουρα είναι πιο δημιουργικό και πιο υγιεινό.

Προτείνουμε διάφορα οικολογικά χρώματα:

Κόκκινο: Ριζάρι

Κίτρινο: Μαργαρίτες, σιμιλλούθκια ή turmeric.

Κεραμιδί: Κρεμμυδόφυλλα

Μπλε: κοκκινο λαχανο

Πράσινο: σπανάκι.

Για να κρατήσουν οι φυσικές βαφές στα αυγά πρεπει να προστεθεί και αλάτι και ξύδι στο μείγμα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτείνει τη χρήση των φυσικών βαφών, που απλόχερα μας προσφέρει η κυπριακή φύση, για το βάψιμο των αυγών και εύχεται σε όλους “Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση”.