Έχει ξεσηκωθεί παγκόσμιος σάλος κατά της Ιταλικής Κυβέρνησης λόγω της σύλληψης και δεύτερης καπετάνισσας πλοίου που μετέφερε διασωθέντες πρόσφυγες που κινδύνευαν να πνίγουν στην Μεσόγειο. Πριν λίγες μέρες είχε ήδη συλληφθεί και αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες η επίσης Γερμανίδα ακτιβίστρια Πία Κλεμπ.

Η πράξη της καπετάνισσας του διασωστικού σκάφους Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, η οποία τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό το Σάββατο επειδή έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το πλοίο με τους 40 διασωθέντες μετανάστες, αποτελεί παράδειγμα πως οι ακροδεξιές αντιλήψεις λειτουργούν σε θέματα όπως αυτά.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι η τάχα επιθετική τακτική της καπετάνισσας του Sea-Watch 3 κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες». Η 31 ετών Γερμανίδα Καρόλα Ρακέτε αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τις πράξεις της.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενώνει την φωνή του με τους Ευρωπαίους Πράσινους και τους πολίτες που πιστεύουν ότι η θαλάσσια διάσωση δεν μπορεί να είναι ποινικά κολάσιμη και εκφράζει την συμπαράσταση του προς την Καρόλα Ρακέτε και την Πία Κλεμπ και όσους βρίσκονται υπό κατηγορία γιατί διέσωσαν ανθρώπινες ζωές από βέβαιο θάνατο και θα εργαστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα.