Στις 15 Νοεμβρίου 2021 η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έλαβε καταγγελία πως τέσσερα αγριόσκυλα επιτέθηκαν  και κατασπάραξαν τρία αγρινά, στον Κάμπο. Από τον Κάμπο μέχρι την τοποθεσία Μύλοι, κατά μήκος του ποταμού Κλάριου, φαίνεται ότι περιφέρονται αδέσποτα αγριόσκυλα και κατασπαράζουν το προστατευόμενο είδος.

Τώρα, αρχές Ιανουαρίου 2022 η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου, καθώς οι φωτογραφίες που κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα νέα κατασπαραγμένα αγρινά, είναι αποτροπιαστικές. Δυστυχώς, φαίνεται ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου από τα αρμόδια Τμήματα του κράτους.

Καλούμε το Ταμείο Θήρας του Υπουργείου Εσωτερικών, υπεύθυνο για τη διαχείριση του είδους αυτού, καθώς και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για το αυστηρά προστατευόμενο και εμβληματικό είδος των δασών μας. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει άμεσα να κάνουν τη δουλειά τους. Η ευθύνη ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά δεν είναι σε θέση τα χωριά της περιοχής να χειριστούν το πρόβλημα αυτό. Θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από πολλαπλά τμήματα και να συνδράμει και η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας με ανθρώπινο δυναμικό για να εγκατασταθούν παγίδες στις περιοχές που έχουν θεαθεί ή έχουν βρεθεί σκοτωμένα αγρινά.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ελπίζουμε πως οι αρμόδιες αρχές θα αρχίσουν επιτέλους να εργάζονται συντονισμένα για να χειριστούν τόσο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα βουνά της Μαραθάσας αλλά και γενικότερα με την μαζική εγκατάλειψη σκύλων Παγκύπρια.