Δεν προκαλεί έκπληξη η δήλωση του Γενικού Ελεγκτή στην εφημερίδα «Σημερινή», ότι η έρευνα για τα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη καθώς η ΚΕΔΙΠΕΣ εγείρει θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Για μία ακόμη φορά ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων διαστέλλεται και ερμηνεύεται κατα το δοκούν για να σταματήσει έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών της πολιτείας.

Έκπληξη δεν προκαλεί και το ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ φαίνεται να επικαλείται και το νόμο του 2016 με τον οποίο η πλειοψηφία των κομμάτων είχαν θέσει φραγμό στον έλεγχο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας από το Γενικό Ελεγκτή. Ως Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών είχαμε διαφωνήσει έντονα και είχαμε επισημάνει τα αρνητικά της τότε νομοθεσίας αλλα και δωσαμε αγωνα για μερική εστω επανόρθωση. Ηταν στο τελος δικη μας προταςη νομου που επανέφερε έστω και μερικώς τον ελεγχο του Συνεργατισμου απο την ελεγκτική υπηρεσια. 

Αναμένουμε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα παρέχει την απαιτούμενη κάλυψη στην Ελεγκτική Υπηρεσία για να προχωρήσει στη διερεύνηση του θέματος.

Αναφορικά με τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» που υποβάλλουν οι βουλευτές, ανά τριετία δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι η Βουλή θα μπορούσε να καλύψει το κενό το οποίο επισημάνει και ο Γενικός Ελεγκτής για τη συμπερίληψη στη δήλωση του «Πόθεν Έσχες» των τυχόν δανείων στα οποία οι βουλευτές είναι εγγυητές και των μη εξυπηρετούμενων δανειων. Η Βουλή μπορεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία έτσι ώστε στις δηλώσεις του προσεχούς Ιουνίου  οι βουλευτές να έχουν υποχρέωση να συμπεριλάβουν και τα στοιχεία αυτά. Εχουμε ηδη καταθέσει σχετικη προταςη νομου και αναμένουμε απο την κοινοβουλευτικη επιτροπη νομικων να την συζητήσει το συντομότερο. 


Η διαφάνεια αποτελεί επιτακτικό καθήκον και υποχρέωση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ιδιαίτερα οι Βουλευτές ανεξαρτήτως των κείμενων νομοθετημάτων θα πρέπει πρώτοι να προάγουν τη διαφάνεια διαθέτοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία  τόσο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και προς την ίδια την κοινωνία.


Προς τούτο εαν ο προεδρος της βουλης εχει στην κατοχή του τα ανανεωμένα στοιχεια για τα ΜΕΔ βουλευτων απο την κεντρική τράπεζα οφειλει να τα δωσει στη δημοσιότητα.