Η κυβέρνηση κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή εναρμονιστικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Ο περί της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Προστασίας των Θυμάτων Νόμος του 2019.» πρόνοιες του οποίου είχε απορρίψει η Βουλή των Αντιπροσώπων όταν καταψήφισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018» στην ολομέλεια της την 01 Φεβρουαρίου 2019.

Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την Κυπριακή νομοθεσία με την ευρωπαϊκή σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, μετατρέποντας  σε βαρύτατο ποινικό αδίκημα την οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές (προπαγάνδα, χρηματοδότηση, έκφραση, υποστήριξη κλπ).

Το νομοσχέδιο αυτό, αν και εναρμονιστικό, απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 16 ψήφους αφού στη ψηφοφορία δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία (16 ψήφοι υπέρ- 16 ψήφοι κατά).

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης αντέδρασε στην κατάθεση του νομοσχεδίου γιατί αυτή παραβιάζει το άρθρο 29 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο δεν επιτρέπει να επανέρχεται στην ίδια σύνοδο θέμα το οποίο είχε ήδη απορριφθεί, εκτός εάν νέα στοιχεία ή συνθήκες δικαιολογούν την επανεξέταση.

Δημιουργεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό που σχετίζεται με την υπόθεση της απέλασης του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ.

Διερωτόμαστε εάν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα δεχτεί να εξετάσει άρον-άρον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών είχε αποστείλει στις 21/3/2019 επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών (επισυνάπτεται). Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του κ. Γιώργου Περδίκη.