Η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυπριακή με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, παρόλο που έγινε σε ένα κλίμα χαμηλών προσδοκιών φαίνεται να έδωσε το δικαίωμα στον κ. Αναστασιάδη να αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και σήμερα τον διάλογο από εκεί όπου διεκόπη τον Ιούλιο του 2017», παρόλο που η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχεται ως έχει και χωρίς αλλαγές το πλαίσιο Γκουντέρες, πάρα το γεγονός ότι όλοι ομολογούν πως σε τρεις βασικές του πρόνοιες είναι ετεροβαρείς εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την κ. Λουτ πρέπει να επικεντρωθεί πλέον στη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό. Εμείς θεωρούμε ότι το πλαίσιο Γκουντέρες δεν μπορεί να είναι η βάση έναρξης των συνομιλιών, αν δεν κατατεθούν οι ενστάσεις της Ελληνοκυπριακή πλευράς στις πρόνοιες του που αφορούν για το περιουσιακό, το εδαφικό και τα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνουμε ξεκάθαρα πως αν το πραγματικό επίδικο είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, αυτή δε θα βασίζεται ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε τακτικισμούς. Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επί του πρακτέου δείξει την πρόθεσή της να συμβάλλει σε έναν θετικό διάλογο, παρόλα τα διαχρονικά λάθη.

Ένας εποικοδομητικός διάλογος για το Κυπριακό απαιτεί ανοιχτά αυτιά και στην άλλη πλευρά. Θυμίζουμε ότι το θεμιτό για μας είναι μια προσέγγιση που δεν περιλαμβάνει διαχωρισμούς με βάση την εθνική καταγωγή, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, προνόμια της μιας ομάδας πολιτών σε βάρος της άλλης, επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις από ξένες χώρες κλπ. Αρκεί να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ένα φυσιολογικό κράτος, με διασφαλισμένη την ειρήνη και τη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων, μέσα σε ένα πνεύμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών επί των οποίων κτίστηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς εγγυήσεις, ξένους στρατούς, βάσεις και εποίκους.