Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή για τις τροπολογίες που αποδέχεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο θα διαχειρίζεται τα τυχόν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα του Ταμείου Επενδύσεων συζητήθηκες εκτάκτως σήμερα στην Επιτροπή, όπως είχε αποφασιστεί ύστερα από σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, και συμφωνήθηκε να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 15 Φεβρουάριου.

Την ίδια ώρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητούν να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί για το θέμα, ώστε να μην προκληθεί ζημιά ή να υπάρξουν κίνδυνοι στο θέμα του Κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί εκ μέρους της Επιτροπής να υποδειχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ποιος θα μπει ως τρίτο μέλος στην Επιτροπή Υπόδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αντί του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου. Επίσης, όπως αναφέρθηκε από τον Ανώτερο Οικονομικό Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτη Τήλλυρο, η μόνη μικρή αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί το νομοσχέδιο, αφορά το άρθρο 43/4 που έχει να κάνει με τον τρόπο επενδύσεων του ταμείου κατά τη μεταβατική περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι το Κίνημα επιμένει να εισαχθούν πρόνοιες ώστε να γίνονται επενδύσεις από το Ταμείο για στήριξη της κοινωνικής πολιτικής και των ΑΠΕ, σε θέματα διαφάνειας, ασυμβίβαστου και επιλογής των μελών του ΔΣ και σε θέματα που αφορούν ιδιώτες συμβούλους. Πρόσθεσε ότι υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση ήδη επτά τροπολογίες του Κινήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με λίγη προσπάθεια θα υιοθετηθούν και άλλες τόσες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να μην μπορούν οι Τ/κ να ισχυρίζονται ότι γίνεται εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εις βάρος τους. Είπε ακόμα ότι θα ήταν λάθος να υιοθετηθεί μονομερώς η σύγκλιση που υπήρξε σε προηγούμενες συνομιλίες για διαμοιρασμό των κερδών από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)