Την ίδια ώρα που η περιοχή μας σείεται από σεισμούς και μετασεισμούς, η Τουρκία ανακοινώνει πως βρίσκεται στα σκαριά και δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο θα κατασκευαστεί, σε συνεργασία με την ίδια ρωσική εταιρεία που κατασκεύαζε τον σταθμό στο Ακκιουγίου. Οι πρόσφατοι σεισμοί τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία μας υπενθυμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η επιμονή του καθεστώτος Ερντογάν για δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακκιουγίου στις ακτές της Μερσίνας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σε δηλώσεις του ανέφερε πως «έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκιουγίου για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων στην περιοχή μας. Οι φόβοι μας αυξάνονται ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το νομικό και θεσμικό περιβάλλον της Τουρκίας, αλλά και την έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία επιβεβαιώνεται με τους πρόσφατους σεισμούς και μετασεισμούς.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, παρατηρούμε έντρομοι τη Ρωσία να βρίσκεται σε συνεργασία με χώρες της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής, ώστε να επεκτείνει και να δημιουργήσει νέους πυρηνικούς σταθμούς σε χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία και τη Νότιο Αφρική.

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να εναντιωνόμαστε στη δημιουργία των πυρηνικών εργοστασίων και να στηρίζουμε το αντιπυρηνικό δίκτυο οργανώσεων της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμενο από οργανώσεις και πολιτικά κόμματα από Κύπρο (τόσο Ελληνοκυπριακές όσο και Τουρκοκυπριακές), Τουρκία και Ελλάδα.

Η κατασκευή του σταθμού Ακκιουγίου, αλλά και των υπολοίπων πυρηνικών εργοστασίων αδιαμφισβήτητα συνιστούν απειλή για το περιβάλλον και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας, αφού μιλάμε για γειτονικές χώρες της Κύπρου ενώ ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Ακκιουγίου απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας».