Οι σχεδιασμοί που προβλέπουν να επιτραπεί, από το κατοχικό καθεστώς, η επιστροφή των Μαρωνιτών στις περιουσίες τους, μπορεί μεν να εντάσσονται σε μια συλλογιστική που επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των ίδιων των Μαρωνιτών που στηρίζεται σε συμφωνίες που δεν τηρούν οι Τούρκοι μέχρι σήμερα.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους, οφείλουμε να μην είμαστε φοβικοί έναντι του ενδεχομένου αυτού, εφόσον βεβαίως συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε περιγράψει με συγκεκριμένο τρόπο ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές, ενώ δια του Προέδρου, κ. Γιώργου Περδίκη τις καταθέσαμε και στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρούμε πως εφόσον η επιστροφή των προσφύγων στα Μαρωνίτικα χωριά και την Καρπασία εντάσσεται στη συμφωνία της 3ης Βιέννης, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί έμπρακτα να τη στηρίξει, εμπλέκοντας ταυτόχρονα όμως στην υλοποίηση του σχεδίου τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, όπως το κράτος του Βατικανού και τον Λίβανο. Όλοι οι πιο πάνω είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία σε προγράμματα επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους.
Κρίσιμης σημασίας όμως είναι η επιμονή μας για ένταξη σε αυτά τα προγράμματα και των εγκλωβισμένων της χερσονήσου της Καρπασίας. Γι αυτό και θεωρούμε πως η επιστροφή των Μαρωνιτών οφείλει να ενταχθεί στη συνολικότερη συμφωνία της 3ης Βιέννης, την εφαρμογή της οποίας θα εποπτεύει μάλιστα η UNFICYP, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όσων επιστρέψουν.
Σημειώνεται πως αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Περδίκη θα περιοδεύσει τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στα Μαρωνίτικα χωριά.