Στο νησί μας έφτασε ο Ισραηλινός πρώην πράκτορας Ταλ Ντίλιαν λίγο πριν να εφαρμοστεί η απόφαση του κράτους για απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως το Ισραήλ είναι χώρα με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, ο ίδιος συνελήφθη, ανακρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος για να τεθεί σε αυτοπεριορισμό. Η χρονική στιγμή που επέλεξε να φτάσει στο νησί μας ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης της εταιρείας με το κατασκοπευτικό βαν, αφήνει σκιές καθώς τώρα τα βλέμματα όλων βρίσκονται στραμμένα στον COVID-19 και τους τρόπους καταπολέμησης του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα – που συγκλόνισε και συντάραξε το αίσθημα ασφάλειας των Κυπρίων πολιτών – να περάσει έτσι. Η σοβαρότητα της εν λόγω υπόθεσης δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό κανενός και εντέλει να μπει μέσα στα συρτάρια.

Ελπίζουμε η επιστροφή του κ. Ντίλιαν στη Κύπρο να σχετίζεται όντως με τον κορωνοϊό και να μην είναι προϊόν συμφωνίας που θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης.

Ευελπιστούμε όπως γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για εξιχνίαση της υπόθεσης και απόδοσης ευθυνών σε εκείνους που άφησαν ένα κατασκοπευτικό βαν να αλωνίζει εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρακολουθεί πολίτες της χώρας.

Ευθύνες έχουν και τα πολιτικά κόμματα που – για λόγους που μόνο τα ίδια ξέρουν – αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα του κατασκοπευτικού βαν και των άλλων επιχειρήσεων κατασκοπευτικού χαρακτήρα ή συλλογής πληροφοριών (όπως ονομάζονται) στη Κύπρο, στη Βουλή.