Από την Κυριακή που η Κυβέρνηση εξήγγειλε τη νέα δέσμη μέτρων της για αντιμετώπιση του κορωνοϊού τελούμε εν αναμονή των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κεντρικός Τραπεζίτης, αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα. Παρατηρείται καθυστέρηση στην εξαγγελία των μέτρων η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αδικαιολόγητη. Ευελπιστούμε να μην συγγράφουν το κείμενο την τελευταία στιγμή, όπως στο διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ενόσω η εξαγγελία των μέτρων καθυστερεί, η αγορά και οι πολίτες ανησυχούν βλέποντας το τσουνάμι της ύφεσης να έρχεται κατά πάνω τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με επιστολές μας προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου, προτείνουμε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού ως επιπλέον εργαλεία για την μείωση των επιπτώσεων στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα ειδικότερα.

Σημειώνουμε ότι παραμένουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα δίπλα στην Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης, ενισχύοντας με προτάσεις και εισηγήσεις.

Αναλυτικά προτείνουμε:

 • Επέκταση της περιόδου προσκόμισης των πρόσθετων στοιχείων για όσους υπέβαλαν αίτηση για το  Σχέδιο ΕΣΤΙΑ μέχρι και το τέλος Απριλίου.
 • Αναστολή λήψης οποιονδήποτε νέων νομικών μέτρων ή συνέχισης μέτρων που έχουν αρχίσει και είναι σε διαδικασία υλοποίησης για δάνεια μικρών επιχειρήσεων και πρώτη κατοικία.
 • Αναστολή της περαιτέρω συνέχισης της διαδικασίας εκποιήσεων που ενδεχομένως έχει αρχίσει για πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη μικρών επιχειρήσεων.
 • Αναστολή καταβολής δόσεων για δάνεια και παγοποίηση τόκων  για τις μικρές επιχειρήσεις για τρεις μήνες.
 • Αναστολή χρεώσεων για επιταγές, του ΚΑΠ και ΑΡΤΕΜΙΣ για τις μικρές επιχειρήσεις.
 • Αναστολή πωλήσεων δανείων από τις τράπεζες.
 • Συντονισμός μεταξύ KEBE, ΟΕΒ και Υπουργείου Εργασίας για την προώθηση της εργασίας από το σπίτι – όπου είναι δυνατόν – και επικαιροποίηση των πολιτικών διαχείρισης κινδύνου του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον περιορισμό συναντήσεων και μετακινήσεων, και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους.
 • Εφαρμογή μέτρων ανακούφισης των μικρών επιχειρήσεων  λιανικού εμπορίου (π.χ. αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και καταβολή από το Κράτος των κοινωνικών ασφαλίσεων).
 • Εξέταση δημιουργίας μηχανισμών «πληρώσου για να παραμείνεις κλειστός» (υπό προϋποθέσεις) και «επιδότηση διατήρησης εργοδότησης» για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν αναγκαστικά.
 • Καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό (κι όχι από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή το Ταμείο Αδειών) της ειδικής άδειας που θα παραχωρήθηκαν σε γονείς, εργαζόμενους, ασθενείς και άτομα σε καθεστώς υποχρεωτικής ή εθελοντικής απομόνωσης.
 • Νομοθετική αλλαγή του όρου «μη εξυπηρετούμενο δάνειο» η οποία να αναφέρει ότι δάνειο το οποίο δεν πληρώνεται κανονικά στις τράπεζες σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει πανδημία, δεν θα λογίζεται ως μη εξυπηρετούμενο.
 • Εκ περιτροπής λειτουργία των τραπεζικών υποκαταστημάτων ώστε να γίνει απολύμανση, να διανεμηθούν γάντια μάσκες και αντισηπτικά στο προσωπικό και να τοποθετηθούν προστατευτικά παραπετάσματα στα ταμεία.

Έχουμε μέχρι στιγμής επιδείξει μεγάλη ανοχή και υπομονή έναντι των κυβερνητικών αποφάσεων. Ας μην εκμεταλλεύονται Κυβέρνηση, Κεντρική τράπεζα και τράπεζες την υπομονή μας.