Το πολυαναμενόμενο γεύμα των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο θα ετίθεντο τα ανοιχτά ζητήματα ως προς τη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας κατέληξε με την δεύτερη να απορροφά ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δις ευρώ. Η Τουρκία πήρε τα εκατομμύρια και η Κύπρος μια ασαφή και μη ονομαστική αναφορά. Τι κι αν αναφερόμαστε σε ένα καθεστώς που εδώ και καιρό δεν αποτελεί ούτε κατ’ επίφαση δημοκρατία, οι ηγέτες της Ε.Ε. όχι μόνο διατηρούν ανοιχτή την πόρτα της εισόδου χωρίς ουσιαστικές επισημάνσεις, αλλά πριμοδοτούν την Τουρκία με επιπλέον κονδύλια για το προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που εδώ και καιρό διαβεβαίωνε πως το Κυπριακό -έστω και όχι ως μέρος της επίσημης ατζέντας της Συνόδου- θα απασχολήσει τους ευρωπαίους ηγέτες, επιστρέφει χωρίς τίποτα το ουσιαστικό. Καμία αναφορά στο Κραν Μοντάνα, καμία αναφορά στους εγκλωβισμένους, καμία αναφορά στις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άλλη μία ευκαιρία να υπάρξει σαφής τοποθέτηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ηγέτες της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών προκλήσεων, έχει χαθεί, προστιθέμενη στις πολλές ανάλογες χαμένες ευκαιρίες του πρόσφατου παρελθόντος.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως η τακτική Αναστασιάδη να σηκώνει αγωνιστικά λάβαρα στο εσωτερικό, την ώρα που στις διεθνείς επαφές διαρκώς αποτυγχάνει να θέσει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δεν είναι αναστρέψιμη όσο ο ίδιος παραμένει στην ηγεσία της χώρας. Αρκούν οι ζημιές που ήδη έχει προκαλέσει η διακυβέρνησή του στο κυπριακό. Έχει έρθει η ώρα για μια πραγματική αλλαγή πορείας με μια νέα διακυβέρνηση, που ανάμεσα στους πρώτους στόχους της θα έχει την ανάδειξη και καταδίκη των τουρκικών σχεδιασμών.