Όσα τις τελευταίες μέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τον τραγικό χαμό της Έλενας Φραντζή, δείχνουν τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα όμως, όσα έχουν αποκαλύπτονται για τις διαδικασίες στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου, εύλογα προσβάλλουν και σκανδαλίζουν τους πιστούς και την κοινωνία.

Με πραγματική θλίψη διαπιστώνουμε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες και το κράτος, δείχνουν εξαιρετικά μεγάλες αδυναμίες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό μαρτυρεί όχι μόνο το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό, αλλά και το γεγονός πως ανάλογη αδυναμία διαχείρισης επέδειξαν και σε πρόσφατη καταγγελία που αφορούσε κακοποίηση ανήλικης στην Επαρχία Λάρνακας, ζήτημα το οποίο ανέδειξε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Θεωρούμε πως αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τα δικαιώματα των ανηλίκων, πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, κάθε κράτους που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαϊκό. Δυστυχώς όμως, πολλά μένουν να γίνουν προτού η διαχείριση τέτοιων περιστατικών πλησιάσει έστω στο πρότυπο των σύγχρονων κρατών.