Δεν μας ικανοποιεί η διευθέτηση που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτών για την καταβολή με τη διαδικασία της άδειας ασθενείας στους εργαζόμενους που θα αναγκαστούν να απέχουν από την εργασία λόγω ασθένειας ή αυτοπεριορισμού.

Εμείς προτείνουμε να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό (κι όχι από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή το Ταμείο Αδειών) η λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού» όπως έχει ανακοινωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Άδεια ειδικού σκοπού, δεν πρέπει να πληρωθούν μόνο όσοι έχουν πάρει βεβαίωση από τον προσωπικό γιατρό, αλλά όλοι όσοι έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά (που θα καθοριστούν με ακρίβεια) που να βεβαιώνουν ότι έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοπεριορισμού ή  καθεστώς περιορισμού.

Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους και αυτοεργοδοτούμενους.  Επίσης πρέπει να περιλαμβάνει και τους γονείς που έμειναν στο σπίτι λόγω των παιδιών τους που δεν πήγαν σχολείο. 

Επίσης επίδομα ειδικού σκοπού πρέπει να ανακοινωθεί και για το προσωπικό των νοσοκομείων και των άλλων υπηρεσιών π.χ. Ινστιτούτο Γενετικής, Αστυνομία,  ασθενοφόρα κλπ.

Τέλος όλα τα πιο πάνω πρέπει να συνυπολογιστούν στο γενικότερο κόστος για την οικονομία για την κάλυψη του οποίου θα χρειαστεί οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Εάν χρειαστεί και είναι απαραίτητο να παρθούν και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Επιπλέον των πιο πάνω σήμερα, κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις στη σύσκεψη των κομμάτων στο Υπουργείο Οικονομικών από τον ‘B Αντιπρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Άδωνι Γιάγκου (επισυνάπτεται σημείωμα).

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ__ΆΜΕΣΑ_ΜΕΤΡΑ_ΓΙΑ_ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ_ΤΟΥ_COVID-19.docx