Έστω κι αργοπορημένα σε έκτακτα μέτρα προχώρησε η Κυβέρνηση έτσι ώστε να προστατευτούν όσο γίνεται οι πολίτες της Κύπρου και να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όπως το κλείσιμο των σχολείων αρχικά στην Λευκωσία και μετά σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και στην απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες και παρελάσεις. Τα εν λόγω μέτρα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους μας για να μην εξαπλωθεί ο ιός νοουμένου πάντα ότι και τα παιδιά θα μείνουν σε κατ’οίκον περιορισμό και όχι να γεμίζουν τις καφετέριες και τα εμπορικά κέντρα. Οι μεγάλοι χώροι συγκέντρωσης του κοινού όπως τα εμπορικά κέντρα και οι καφετέριες πρέπει επίσης να κλείσουν προσωρινά.  

Πρέπει επίσης να μελετηθεί το ενδεχόμενο της πλήρους απαγόρευσης της εισόδου στη χώρα (από νόμιμες και παράνομες εισόδους) αφού αποδείχθηκε ότι όλα τα κρούσματα έχουν προέλθει από το εξωτερικό κι όχι από επιτόπια επιμόλυνση. Λίγες μέρες απαγόρευσης της εισόδου για λόγους υγείας δεν είναι μέτρο που πρέπει να αποκλειστεί.

Εκ πρώτης όψεως για κάποιους μπορεί τα μέτρα να φαίνονται υπερβολικά σε σχέση με τον αριθμό κρουσμάτων της χώρας μας, λαμβάνοντας όμως υπόψη τον γρήγορο ρυθμό εξάπλωσης του ιού θεωρούμε πως είναι απαραίτητα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να μην καταλήξουμε όπως την χώρα της Ιταλίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να μην πανικοβάλλονται και να τηρήσουν μια συνετή και σώφρων υπεύθυνη στάση η οποία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε την μεγίστη κοινωνική υπευθυνότητα και ωριμότητα ούτως να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην φθάσουμε σε ακραίες περιπτώσεις όπως αυτήν που επικρατεί στην Ιταλία.