Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Δήμητρα Καλογήρου σε δηλώσεις της ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολο να ανακληθούν όλα τα επενδυτικά διαβατήρια «εν μια νυκτί», ενώ είπε πως γίνονται εισηγήσεις για ενίσχυση της εν λόγω νομοθεσίας.

Γι’ αυτό το σκοπό αρμόδια επιτροπή που ανέλαβε να εξετάζει τα ευρήματα των ελέγχων για το θέμα ανάκλησης διαβατηρίων, θα υποβάλει τις εκθέσεις συμπερασμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά πρέπει να το κάνει το συντομότερο. Διότι είναι πολύ ανησυχητικό να μαθαίνουμε ότι αναβάλλεται η τελική απόφαση για τον Ιούνιο του 2020.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως οι πολιτογραφήσεις πρέπει να ελέγχονται μέσα στα πλαίσια μιας συνεχούς διαδικασίας ελέγχου. 

Η Κυβέρνηση ελπίζει πως με ένα «ξεσκόνισμα» θα καταφέρει να ξεπλύνει το όνομα της χώρας μας που διασύρεται διαρκώς στο εξωτερικό, αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει υπέρμαχος των πολιτογραφήσεων λόγω «συμβολής τους στην ανάπτυξη της χώρας» όπως ισχυρίζεται.

Τονίζουμε πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές. Ανάμεσα στις χιλιάδες υπηκοοτήτων, που απλόχερα η Κυβέρνηση παραχώρησε, ξεχωρίζουν μόλις μερικές για να τις οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ανακληθεί, ανάμεσά τους και εκείνες του καταζητούμενου επιχειρηματία ανά το παγκόσμιο Τζό Λόου και των Καμποτιανών καθεστωτικών.  

Η ανάκληση υπηκοοτήτων των προβληματικών και ύποπτων περιπτώσεων πρέπει να γίνει άμεσα κι όχι «καλό Ιούνιο».

Η μόνη απάντηση στη διαφθορά είναι η διαφάνεια. H Βουλή πρέπει να ψηφίσει άμεσα την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαφάνεια σε ότι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ότι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις.