Η ημέρα της 11ης Μαρτίου πριν από εννιά χρόνια μας υπενθυμίζει την καταστροφή του εργοστασίου Φουκοσίμα στην Ιαπωνία από τους ισχυρούς σεισμούς και το τσουνάμι της χώρας.

Ο μεγάλος σεισμός, αλλά και το τσουνάμι προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σε τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι πυρήνες των πυρηνικών αντιδραστήρων έλιωσαν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας, δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με την ευκαιρία της επετείου της μεγάλης καταστροφής στην Ιαπωνία υπενθυμίζουμε πως όλοι μας πρέπει να σταθούμε απέναντι στις πολιτικές της πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό και να μη ξεχνάμε ότι όποιος ξεχνά την ιστορία κινδυνεύει να την ξαναζήσει.  

Είναι και σήμερα μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι δίπλα μας η Τουρκία με τη βοήθεια της Ρωσίας κτίζει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκουγιου, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας προς όλες τις κατευθύνσεις για να σταματήσει η υλοποίηση αυτών των σχεδίων.  

Ήδη φαίνεται ότι κι άλλες χώρες στη γειτονιά μας «ερωτοτροπούν» με την ιδέα της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη. 

Αποπυρηνικοποιείστε τον πλανήτη και τη Μεσόγειο πριν είναι αργά! Μόνο η πράσινη ενέργεια είναι η λύση όχι για ένα καλύτερο μέλλον αλλά για να έχουμε μέλλον.