Με μια πρώτη εκτίμηση κρίνουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός εσωτερικών για αντιμετώπιση των υπερβολικών μεταναστευτικών ροών είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Ευτυχώς η κυβέρνηση απέφυγε – προφανώς με τη συμβουλή του γενικού εισαγγελέα – την υιοθέτηση κάποιων ακραίων μέτρων που περιλάμβανε η αρχική δέσμη εισηγήσεων που κατατέθηκε στο εθνικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη π.χ. η μαζική απέλαση ή η μαζική απώθηση προσφύγων. 

Σημειώνουμε ότι η κριτική μας για αυτά τα μέτρα επιβεβαιώθηκε.

Επιμένουμε ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα – τα οποία έχουμε καταθέσει στην επιστολή του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου  Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.  Νίκο Αναστασιάδη – τα οποία μπορούν να αποδώσουν ακόμα περισσότερο. Και προπάντων μακριά από κάθε σύνδρομο ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Για παράδειγμα η κλιμάκωση των μέτρων στα οδοφράγματα και στη γραμμή αντιπαράταξης είναι εκ των ουκ άνευ.  Επίσης η Κυβέρνηση όταν μιλά για αυστηρότερους ελέγχους της παράνομης εργοδότησης μπορεί να μας εξηγήσει τη στάση κάποιων κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ)  που απέκοψαν σχετικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό και εμποδίζουν (ή  ξεδοντιάζουν)  τη ψήφιση σχετικού νόμου.