Πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο φέρουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να αναζητεί βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με εποικοδομητική εμπλοκή των ηγετών και των εγγυητριών δυνάμεων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ούτως ώστε να καταγραφούν στο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην προσπάθεια της να δείξει ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμιά διάθεση να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της, οι οποίες χαρακτηρίζονται από όσα θεωρεί κεκτημένα της αλλά και από την τακτική του επεκτατισμού την οποία αναζητεί τρόπους να εφαρμόσει.

Δεν είμαστε βέβαιοι ότι στην παρούσα φάση μια άτυπη Διάσκεψη χωρίς προϋποθέσεις επιτυχίας, θα έχει θετικό αποτέλεσμα ως προς την επίλυση του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι υλοποιούνται αυτά που κατά καιρούς δηλώθηκαν από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και από τον λεγόμενο υπ. Εξωτερικών  του ψευδοκράτους κ. Κουντρέτ Οζερσάϊ, το καθεστώς Ερντογάν, διά του ψευδοκράτους, απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουντέρες, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εντοπίζουμε ότι η Τουρκική προκλητικότητα έχει ξεφύγει πιο πολύ από κάθε φορά. Είναι η θέση μας ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της κυβέρνησης έστω και καθυστερημένα, σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, καθώς και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυβέρνηση έχει τεράστιο βάρος ευθυνών για το γεγονός ότι η κατάσταση αφέθηκε να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, δεδομένης της ουσιαστικής απραξίας που υπήρξε κατά τις προηγούμενες προκλήσεις, αλλά και της αποδοχής της στασιμότητας των συνομιλιών. Η κατάσταση αυτή δεν ωφελεί τον Κυπριακό λαό κι αυτό είναι πιο εμφανές από κάθε φορά.