Μετά το κάλεσμα της κυπριακής κυβέρνησης σε εταιρείες που διαθέτουν άδεια για τεμάχια που συνορεύουν με το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αδειοδότηση του, η Τουρκία άρχισε τις γνωστές απειλές και τα περί δήθεν παραβίασης των συνόρων της Τουρκίας, ή την εκμετάλλευση φυσικού πλούτου που ανήκει τάχα και στους Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία απειλεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία χώρα ή εταιρεία να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στις περιοχές που είναι στη δικαιοδοσία της. Την ίδια ώρα υπενθυμίζει ότι σύντομα θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στις περιοχές που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Οι προθέσεις των Τούρκων είναι ξεκάθαρες. Στήνουν σκηνικό έντασης. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη καθώς και την Κυπριακή Κυβέρνηση να μην λάβει υπόψη του τις προσπάθειες εκφοβισμού και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Δεν μπορεί ένα κράτος να ρυθμίζει τις ενεργειακές του δραστηριότητες στη βάση των απειλών μιας άλλης χώρας που θεωρεί ότι όλα της ανήκουν, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο αλλά και το δίκαιο της θάλασσας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων καλεί τη κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και προετοιμασία για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών.