Χωρίς όρους, όπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μεταβαίνει η πλευρά μας στην πενταμερή. Μετά και την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ κας Λουτ η κυπριακή Κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, και να αποκλειστεί η διχοτόμηση και τα δυο κράτη, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.

Θέση μας είναι πως έπρεπε ήδη να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που να οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών στην ορθή κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για μια πραγματική Διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. αντί της αποτυχημένης συνταγής μιας Πενταμερούς.

Για εμάς σημαντικό είναι η κ. Λουτ να ξεκαθαρίσει τη βάση των διαπραγματεύσεων και να αποκλειστεί η διχοτόμηση και τα δυο κράτη, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Αυτό ωστόσο δεν έγινε δυστυχώς, κάτι που για εμάς διαγράφει δυσοίωνο το μέλλον των συνομιλιών.