Παρατείνεται το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019 κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ μπορεί όντως να λειτουργήσει για κάποιους δανειολήπτες, κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι σίγουρα συμφέρει περισσότερο στις τράπεζες. Αναμφίβολα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη των τραπεζών, των κομμάτων και της κυβέρνησης. Αλλά δυστυχώς δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διότι αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους.

Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες οι οποίες ήταν και οι συγγραφείς του. Η αποτυχία του, λόγω της μη αποδοχής του απο τους δανειολήπτες, προφανώς είναι τις τράπεζες που πρέπει να ανησυχεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως η οικονομική κρίση γονάτισε τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τα σπασμένα των ανεύθυνων και λανθασμένων χειρισμών των κυβερνώντων. Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ έπρεπε να είχε ένα πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να γίνει μια ύστατη σανίδα σωτηρίας των οικονομικά ευάλωτων ομάδων των δανειοληπτών και όχι μέσο εκμετάλλευσης απο τους έχοντες και κατέχοντες.