Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή «εκδικείται» για τους ρύπους – και όχι μόνο – που προκαλούμε ως άνθρωποι στον πλανήτη, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη βάζει στα συρτάρια μια πρόταση που θα εξομάλυνε μια από τις πιο ρυπογόνους ανθρώπινες ανάγκες και θα βοηθούσε την Κύπρο να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, υπό την βουλευτική του ιδιότητα, ρώτησε μέσω της Βουλής την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα. Βασιλική Αναστασιάδου σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ξανά σε εφαρμογή το σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων, καθώς το ενδεχόμενο συμπερίληψης αυτού του σχεδίου στον προϋπολογισμό του 2019 είχε μείνει ανοικτό επί υπουργίας του κ. Μάριου Δημητριάδη σε ανάλογη απάντηση του σε κοινοβουλευτική ερώτηση πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απάντηση του υπουργείου, η ιδέα για σχέδιο απόσυρσης παλιών αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει εγκαταλειφθεί.

Μεταφέρεται για το 2021, όπως μας πληροφορούν, στο πλαίσιο της ετοιμασίας εθνικού σχεδίου δράσης για το κλίμα και την ενέργεια, εν αναμονή σχετικών – αν υπάρξουν – αποφάσεων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών υπενθυμίζουμε ότι παρόμοια προγράμματα που λειτούργησαν πριν από την τραπεζική κρίση είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα αφού βοήθησαν στην απόσυρση παλιών αυτοκινήτων και την εισαγωγή νέων λιγότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων. Σήμερα η Κύπρος κινδυνεύει και πάλιν να καταντήσει το νεκροταφείο των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Από την άλλη ως Κύπρος είμαστε πολύ μακριά στην εισαγωγή στις μεταφορές εναλλακτικών “μη ρυπογόνων” καυσίμων όπως προνοεί η δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σχετική ερώτηση

erotisi