Ανησυχητική είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Κύπρου, καθώς αυτές δεν διαθέτουν υπόγειους χώρους σε υφιστάμενα υποστατικά, τα οποία να λειτουργήσουν ως χώροι προστασίας του κοινού σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Ειδικότερα σε ένα νησί όπου είναι ημικατεχόμενο και το οποίο βρίσκεται από το 74 επισήμως σε εμπόλεμη κατάσταση, η εγκατάλειψη του προγράμματος καταφυγίων, η οποία αφήνει εκτεθειμένους τους πολίτες σε πολλές περιοχές της Κύπρου, είναι τουλάχιστο, επικίνδυνη.

Συν όλα αυτά, η Πολιτική Άμυνα μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού, με τα δεδομένα να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Σημειώνουμε ότι μέσα στο 2000 η Πολιτική Άμυνα προωθούσε το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων, το οποίο ανεστάλη τον Ιούλιο του 2013 και επανεκκίνησε το 2015, αλλά μόνο στα χαρτιά.

Σήμερα υπάρχουν 2223 καταφύγια εκ των οποίων 1641 είναι δημόσια και 583 για αποκλειστική χρήση από τους ιδιοκτήτες τους. Σε όλα τα καταφύγια, ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να κατέχει την κυριότητα του χώρου και με δικαίωμα χρήσης όπως αυτός επιθυμεί, είναι όμως υποχρεωμένος εντός 24 ωρών, αν του ζητηθεί, να το διαθέσει έτοιμο προς χρήση ως καταφύγιο.

Το καταφύγιο μπορεί να καταργηθεί από τον ιδιοκτήτη του εφόσον αυτός το επιθυμεί οποιαδήποτε ώρα το θελήσει.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με αυτά τα δεδομένα όπως τα περιγράφει το Υπουργείο Εσωτερικών ανησυχούμε ιδιαίτερα για το αν τελικά υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια που να καλύπτουν τις ανάγκες μιας ορθολογιστικής διαχείρισης του άμαχου πληθυσμού σε ώρα κρίσης. Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα και με σοβαρότητα το θέμα αυτό, καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ολόκληρες περιοχές είναι εκτεθειμένες και ακάλυπτες ενώ είναι αμφίβολο αν ακόμα και εκεί που υπάρχουν τα καταφύγια μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

Η σχετική ερώτηση 

Ap 23.06.011

Ap 23.06.011