Τα ερωτήματα που αποφεύγει να απαντήσει ο ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η χθεσινή ημέρα δεν προσφερόταν για δημόσια συζήτηση επί του θέματος, υπενθυμίζουμε ότι ετέθησαν δημόσια από το Κίνημα Οικολόγων την προηγούμενη της εθνικής επετείου χωρίς όμως να απαντήσουν. Όταν το ΑΚΕΛ είπε τα ίδια πράγματα την επόμενη μέρα , απάντησαν χωρίς να απαντήσουν επικαλούμενοι τον σεβασμό στην εθνική επέτειο.

Επειδή από ό,τι φαίνεται ο ΔΗΣΥ απαντά – ή καλύτερα αποφεύγει να απαντήσει – επιλεκτικά, επαναλαμβάνουμε πως δεν είναι μόνο το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που εμπλέκεται στις πολιτογραφήσεις αλλά συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα, που εμπλέκονται ως μεσάζοντες ή ως ευνοούμενοι επενδυτές γης και developers (ακόμα και πρόσωπα του στενού του οικογενειακού κύκλου).

Το όλο θέμα με τις «τιμητικές» πολιτογραφήσεις επενδυτών ξεκίνησε από την εποχή της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια. Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ωστόσο, είχαμε από τότε διακηρύξει δημόσια τις αντιδράσεις μας.

Δυστυχώς κανένας από τους τότε Κυβερνώντες και νυν αντιπολιτευόμενους μας άκουγαν. Επικρατούσε πολιτική ομερτά.  Το ίδιο ζήσαμε όταν άλλαξαν οι ρόλοι μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο νησί μας.

Υπενθυμίζουμε ότι καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πρόταση νόμου των Οικολόγων το 2017 που θα επέβαλε διαφάνεια στη διαδικασία των πολιτογραφήσεων (η πρόταση είχε κατατεθεί από το 2015).

Όταν ξεκίνησε η παγκόσμια κατακραυγή και το ενδιαφέρον τότε έγινε (αναγκαστικά) και στην Κύπρο ζήτημα το θέμα των διαβατηρίων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών απαιτούμε άμεση ανάκληση των πολιτογραφήσεων που δεν πληρούν τα σημερινά κριτήρια – κι όχι τα ανύπαρκτα που ίσχυαν πριν δύο χρόνια.

Ζητούμε από τα κόμματα να ψηφίσουν επιτέλους την πρόταση νόμου των Οικολόγων για τις «τιμητικές πολιτογραφήσεις» και πιστή εφαρμογή της προηγούμενης πρότασης των Οικολόγων που ψηφίστηκε πέρυσι και είναι πλέον νόμος και απαιτεί έλεγχο από τη Βουλή των σχεδίων πολιτογράφησης.