Πέντε μέρες πριν την περιβόητη κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί και οι σκοποί Τουρκίας – ψευδοκράτους γίνονται όλο και πιο ξεκάθαροι. Όπως ο ίδιος ο κ. Ακιντζί σπεύδει να επισημάνει σε κάθε δημόσια παρουσία του, για εκείνον θέμα της συνάντησης είναι η “χρυσή τομή” για το ενεργειακό. Κάτω από αυτή την εύσχημη φράση, κρύβεται βεβαίως η βούληση της Τουρκίας και των τουρκοκυπριακών της φερέφωνων να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο των Κυπρίων, πέρα από κάθε συμφωνημένο πλαίσιο για τα έσοδα κατά την μετά τη λύση εποχή. Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι προσπαθούν μέσω του δείπνου να θέσουν στο τραπέζι τις παράλογες απαιτήσεις τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως η τακτική που ακολουθείται, δηλαδή η χωρίς ατζέντα συνάντηση, είναι αυτή που επιτρέπει στις “αρχές” του ψευδοκράτους να αντιλαμβάνονται το δείπνο ως πεδίο αποτύπωσης νέων διεκδικήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, που μόνος επέλεξε την πραγματοποίηση του δείπνου, δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δεχτεί να συζητήσει οποιαδήποτε νέα απαίτηση από την μεριά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Η ιστορία έχει δείξει πως κάθε υποχώρηση, ακόμα και σε μη επίσημο πλαίσιο, αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε μία αέναη πορεία οπισθοχώρησης των Ελληνοκυπρίων.