Έντονο προβληματισμό μας προκαλεί η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ Ούντι Αντίρι, σε ανώτατους αξιωματούχους των εταιρειών Noble, Shell και Delek, όπου επιχειρεί να μπλοκάρει την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, αναφέροντας πως δεν μπορούν να προχωρήσουν πριν επέλθει συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ισραήλ για τα αποθέματα και τη συνεκμετάλλευση των όμορων κοιτασμάτων Αφροδίτη και Ισιάι.

Το Ισραήλ υιοθετεί τη θέση της κοινοπραξίας του Ισιάι ότι το Αφροδίτη εκτείνεται στο συγκεκριμένο ισραηλινό τεμάχιο και ότι ένα μέρος του αποθέματος φυσικού αερίου που θα αντληθεί από το Αφροδίτη πρέπει να δοθεί στους εταίρους του Ισιάι, ενώ οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ διαβουλεύονται από το 2012, χωρίς επιτυχία. Επτά χρονιά για να συμφωνεί η συνεκμετάλλευση είναι πολλά.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας για την καθυστέρησή που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις για τη συνδιαχείριση του κοιτάσματος Αφροδίτη/ Ισιάι, οι όποιες στην ουσία έχουν «κολλήσει». Ευελπιστούμε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν χωρίς να παρουσιαστεί μεταγενέστερο πρόβλημα μετά από το «μπλοκάρισμα» για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, και πως θα επιφέρει το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων.