Δεν φαίνεται να αλλάζει «μυαλά» ο Ταγίπ Ερντογάν, και συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του. Ο Ερντογάν ανέφερε πως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Κύπρος δεν μπορούν να κάνουν βήμα χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και πως τα χέρια τους είναι «δεμένα». Επίσης πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αγοράσει ακόμη ένα γεωτρύπανο και πως οι εργασίες στα διεθνή ύδατα θα συνεχιστούν.

Tο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη των κρατών μελών της Ε.Ε σε Κύπρο και Ελλάδα σε σχέση με το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Το ζήτημα που προέκυψε από την συζήτηση των 28 προκαλεί σοβαρή ανησυχία ανέφερε ο εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Γιοσέπ Μπορέλ ενώ η συζήτηση είναι προβληματική για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ελληνικά νησιά.

Αυτή η δήλωση είναι προβληματική. Διότι ο κ. Μπορέλ αρνήθηκε να καταδικάσει την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και να την χαρακτηρίσει παράνομη. Ούτε στα λόγια δεν μπορεί η Ε.Ε να σταθεί διπλά στην Κύπρο κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διαπιστώνουμε για πολλοστή φορά ότι η Κυβέρνηση εκλαμβάνει τις απειλές αυτές ως σύνηθες γεγονός. Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν αποτελούν την καλύτερη απόδειξη προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία ότι οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από υποχωρήσεις.

Διερωτάται κανείς βάσιμα πως με αυτή τη Τουρκιά θα πάει σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη; 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει πλήρως την συμπεριφορά του Ερντογάν αλλά και τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Καταδικάζει όμως και την αδράνεια της Ε.Ε, και την “άσφαιρη” αλληλεγγύη της.