Η κυβέρνηση πανηγυρίζει με τη νέα αξιολόγηση των S&Ps που διατηρεί τα κυπριακά ομόλογα σε αρνητικό πρόσημο, αλλά με θετική προοπτική.

Τα πέντε τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ακoλουθεί κατά γράμμα τις υποδείξεις της Tρόικας και όμως ακόμα δεν κατάφερε να βγάλει τα κυπριακά ομόλογα από τα σκουπίδια.

Ο οίκος S&Ps “υπόσχεται” έξοδο στις αγορές μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες εφ´οσον δεν υπάρχει δημοσιονομικός “εκτροχιασμός”. Φαίνεται ότι στην Νέα Υόρκη δεν έφτασε ο απόηχος των προεκλογικών “δεσμεύσεων” του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν παρακολουθούν οι S&Ps την ατέλειωτη σειρά των αποδεσμεύσεων που παρελαύνουν κάθε Δευτέρα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία. Ακόμα και το διορισμένο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη “δημοσιονομικό συμβούλιο” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δημοσιονομικό ξεχείλωμα.

Οι κόποι, οι μόχθοι και οι πόνοι των Κυπρίων έγιναν κέρδη στις τσέπες των ολίγων και μεταφράζονται μέσω των γνωστών στατιστικών αλχημειών σε ακαθάριστο εθνικό προϊόν και πλασματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θα αναγκαστούμε να το ξαναθυμίσουμε: Την τριετία 2008-2011, τα χρόνια που προετοιμαζόταν η μεγάλη κατρακύλα του 2011-2013 ο ρυθμός ανάπτυξης και άλλοι δείκτες ήταν περίπου στη σημερινή κατάσταση.

Το σημαντικό στοιχείο στην αξιολόγηση των S&Ps είναι η θετική προοπτική που πρέπει να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί με ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, επενδύσεις στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και περιορισμό της σπατάλης και κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος.