Τα τελευταία 24ώρα ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων αναφορικά με το θέμα των εφέδρων στην Εθνική Φρουρά, μια κατάσταση για την οποία – όπως έχει διαφανεί μέσα από το δημόσιο διάλογο – τελικά πολλοί γνώριζαν, αλλά ουδείς την άγγιζε.

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή έφερε στο φως την πραγματικότητα και αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς πως συγκεκριμένα κόμματα καλύπτουν τα στελέχη τους, ώστε να αποφεύγουν να παρίστανται ως έφεδροι. Πως άλλοι «επώνυμοι» χρησιμοποιούν τις διασυνδέσεις τους και δεν παρουσιάζονται στην Εθνική Φρουρά αλλά και την ανεπάρκεια της πολιτείας να επιβάλει τη νενομισμένη ποινή σε αυτούς τους πολίτες.

Νοείται ότι γι’ αυτά του τα ευρήματα, ο Γενικός Ελεγκτής κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης δέχθηκε επικρίσεις από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, επειδή δημοσιοποίησε, όπως είπε, την έρευνα του, αποκαλύπτοντας θέματα άμυνας και παραβιάζοντας τάχα τον νόμο. Ωστόσο οι αρχές της διαφάνειας είναι συμβατές με την απάντηση του κ. Μιχαηλίδη προς τον υπ. Άμυνας: «Αλίμονο αν κρατούμε τους πολίτες στο σκοτάδι». Επιπλέον η κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί ότι υπήρξαν κι άλλες έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορούσε τα οπλικά συστήματα, οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν επειδή ακριβώς αφορούσαν θέματα άμυνας. Αλλά η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία ξεσκέπασε το βόλεμα ημετέρων, δεν μπορεί να αποκρυφθεί από την κοινή γνώμη πίσω από τον μανδύα του απόρρητου ή άλλως πως.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα την πολιτική του «βολέματος» όσων δεν θέλουν να υπηρετούν ως έφεδροι και να προβεί τάχιστα στη διερεύνηση των ευρημάτων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ήδη η κοινή γνώμη αντέδρασε μετά την παραδοχή του βουλευτή Λευκωσίας και εκπροσώπου τύπου του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που δείχνει ότι το «βόλεμα» σε καμιά περίπτωση δεν είναι μια αποδεκτή πράξη.