Δήλωση κ. Αλεξίας Σακαδάκη, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η οικογενειακή τραγωδία που σημειώθηκε χθες με θύματα την 52χρονη γυναίκα του δράστη και τον 20χρονο γιο του μας υπενθυμίζει την ολιγωρία των αρχών και την ανεύθυνη στάση τους απέναντι σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ενώ θα ανέμενε κανείς να έχουν γίνει βήματα από όλους του εμπλεκόμενους φορείς λόγω του αυξημένου αριθμού γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν κατέστη ως πολιτική προτεραιότητα. Φαίνεται ότι αυτό το κράτος, αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες του.

Τεράστια ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και η Αστυνομία Κύπρου οι οποίοι ενώ γνώριζαν για την οικογενειακή κατάσταση των θυμάτων δεν κατάφεραν να τους προστατεύσουν από τον κίνδυνο. Και ενώ γίνονται τόσες συζητήσεις και λαμβάνονται τόσες αποφάσεις για μέτρα και πρωτόκολλα, η πραγματικότητα είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν συντονίζονται μεταξύ τους για να μπορέσουν να επιβληθούν και να αναλάβουν περιστατικά με «προδιάθεση» βίας κατά των γυναικών και παιδιών. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται τα θύματα εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας. Δεν μιλάμε όμως για αριθμούς, αλλά για ανθρώπινες ζωές.

Πόσα θύματα θα πρέπει να θρηνήσουμε ακόμη για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν;