Σε μια εποχή που η χώρα μας ο πληθυσμός γερνάει επικίνδυνα η θέση και ο σεβασμός της μητέρας και της μητρότητας πρέπει να τονιστούν και να ισχυροποιηθούν με σειρά νόμων και κανονισμών αλλά και με ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της μητρότητας και της τεκνογονίας.

Με ευκαιρία τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου  (10 Μαΐου) θέλουμε ακόμα μια φορά να τονίσουμε την αναγκαιότητα της θέσπισης και άλλων υποστηρικτικών νόμων για τη μητρότητα αλλά και την εφαρμογή των υφιστάμενων που τακτικά καταστρατηγούνται ιδιαίτερα από μερίδα εργοδοτών.

Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τον εφιάλτη της ανεργίας να αναβιώνει οι γυναίκες εργαζόμενες φαίνεται να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Ήδη σημειώνονται περιστατικά όπου γυναίκες εργαζόμενες – που αυτές τις μέρες έχουν αναγκαστεί να μείνουν στο σπίτι τους και να απέχουν από την εργασία ή να εργάζονται εξ αποστάσεως – απειλούνται με απόλυση ή μείωση μισθού.  Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει χωρίς επιείκεια τέτοιες συμπεριφορές. 

Εκτός των παραπάνω, η πολιτεία οφείλει να υποστηρίξει και στη συνέχεια πιο ουσιαστικά την μητέρα και την οικογένεια σε όλα τα χρόνια που το παιδί δεν αυτοεξυπηρετείται.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητά την επαναφορά και ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής για την απόκτηση τέκνου, των επιδομάτων για την πολυτεκνία κοκ στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση και τα μετρά λιτότητας που ξεκίνησαν από το 2011.

Ζητούμε την εφαρμογή μιας δυναμικής πολιτικής στήριξης του μητρικού θηλασμού και του φυσικού τοκετού, αύξηση της άδειας μητρότητας και ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου βρεφοκομικών σταθμών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όπως και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τονίζουν ότι εκτός των ευχών για κάθε μητέρα ή υποψήφια μητέρα θα εργαστούν με σθένος και επιμονή στο να δοθεί όσο περισσότερη υποστήριξη γίνεται σε όσες γυναίκες σηκώνουν το μεγάλο βάρος για το μέλλον της χώρας μας και του κόσμου μας.