Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο ότι, πέραν από τη σκανδαλώδη πολιτική παραχώρησής κατά εκατοντάδων υπηκοοτήτων και τα όσα είδαμε γραμμένα περί “χρυσής βίζας” σε διεθνή ΜΜΕ, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη εδώ και τρία χρόνια ανταλλάζει και την στρατιωτική θητεία με την μεταφορά έδρας και οικονομικών δραστηριοτήτων των πλοιοκτητών στην Κύπρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Υπουργικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε σε πρόσφατή του συνεδρία όσα είχε αποφασίσει το 2015 σε σχέση με τους πλοιοκτήτες και την στρατιωτική θητεία, με μόνη διαφορά ότι οι διαδικασίες θα αναληφθούν από το υφυπουργείο Ναυτιλίας, που είναι το καθ´ ύλη αρμόδιο για την προώθηση της ναυτιλίας και ξέρει καλυτέρα ποιους θα εξυπηρετήσει . Γι’ αυτό έγινε άραγε το υφυπουργείο; Για να γίνεται πιο στοχευμένα το ρουσφέτι;

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραχώρηση στρατιωτικών απαλλαγών σε πλοιοκτήτες κυπριακής καταγωγής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους.

Τα ανταλλάγματα αυτής της Κυβέρνησης με σκοπό να επέλθει η δήθεν ανάπτυξη είναι απλά επικίνδυνα. Με τις χρυσές βίζες το Δημοσιονομικό Συμβούλιο είχε κάνει λόγο για επιπτώσεις που ίσως προσομοιάσουν με την λεγόμενη «Ολλανδική ασθένεια». Δηλαδή να μεταφερθούν πόροι μακριά από παραγωγικούς τομείς και να δημιουργηθεί ακόμα μια φούσκα.

Δυστυχώς όλα τα κόμματα – πλην των Οικολόγων – φαίνεται να μην ενοχλούνται από την πολιτική της παραχώρησης υπηκοοτήτων έναντι επενδύσεων. Έτσι δικαιολογείται η στάση τους όταν πρόσφατα απέρριψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για διαφάνεια στην παραχώρηση των υπηκοοτήτων.

Άραγε έχουν κάτι να κρύψουν οι επενδυτές που γίνονται ελέω κυβέρνησης Αναστασιάδη, Κύπριοι υπήκοοι, απαλλαγμένοι όμως από τις υποχρεώσεις των υπολοίπων Κυπρίων, όπως για παράδειγμα τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.