Τη διαφορετική προσέγγιση του στο θέμα της πολιτικής που εφαρμόζεται για την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, εξέφρασε αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η οποία είχε το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιουλίου 2018, δίωρη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαϊδη και τους αρμόδιους της δημοτικής αρχής.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως υπήρξε έντονη διαφωνία “σε σχέση με την απόφαση του Δήμου Λεμεσού για μια συγκεκριμένη ανάπτυξη ψηλών κτιρίων και η διαφωνία αυτή παραμένει”, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγική μελέτη.

“Έχουμε διαφορετική άποψη και προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα, όμως θέλω να κρατήσω ως πιο σημαντικό, τη συμφωνία μας ότι για να προχωρήσει η περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του πολεοδομικού εργαλείου που λέγεται ψηλά κτίρια, θα πρέπει να προηγηθεί μια στρατηγική μελέτη που να καθορίζει τους χώρους, τους τρόπους, τα κίνητρα, τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έχει ο εκάστοτε Δήμος και το κοινό από μια τέτοια ανάπτυξη”, συμπλήρωσε.

Είπε πως είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης να καθορίσει ένα στρατηγικό σχεδιασμό, μέσα από τον οποίον θα μπορέσουμε, παράλληλα με τον κοινωνικό διάλογο, να διαχειριστούμε το θέμα σε παγκύπριο επίπεδο, “για το κοινωνικό όφελος και όχι για το όφελος του οποιουδήποτε επενδυτή μόνον”.

Έκανε επίσης λόγο για σοβαρές ελλείψεις από πλευράς των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, “που αντανακλά και στο δρόμο που θα κινηθεί ένας Δήμος, γι’ αυτό θεωρούμε ότι έχει ένα δίκαιο ο Δήμος Λεμεσού για ό,τι έκανε σε σχέση με την συγκεκριμένη ανάπτυξη”.

Στη σύσκεψη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έθεσε και την πρόταση για διεξαγωγήγή δημοψηφίσματος, “σε σχέση με το τι αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο Λεμεσιανός πως πρέπει να είναι η ανάπτυξη της πόλης του”, συμπλήρωσε.

“Θα είμαστε σε επαφή με τον Δήμαρχο Λεμεσού, τον οποίον υπενθυμίζω ότι υποστηρίξαμε στις δημοτικές εκλογές και εξακολουθούμε να τον υποστηρίζουμε, παρά τη διαφωνία στο συγκεκριμένο θέμα”, ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης, τονίζοντας ότι “αυτά που μας ενώνουν και αυτά που συμφωνούμε είναι περισσότερα από αυτά που διαφωνούμε”.

Σε σχέση με τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού, το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη, δήλωσε ότι, από την ενημέρωση που έτυχε, φαίνεται να υπάρχει σημαντική βελτίωση, “υπάρχουν όμως προβλήματα και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια”.

“Οι πηγές ρύπανσης είναι εκεί, υπάρχουν ευθύνες και έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε”, είπε και πρόσθεσε ότι “το οφείλουμε σε αυτήν την υπέροχη πόλη και την ωραιότατη θάλασσα της”.

Το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης σχετίζεται και με την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων στο παραλιακό μέτωπο, αφού όπως σημείωσε ο κ. Περδίκης, “οι αναπτύξεις που έχουν μεγάλο βάθος και υπόγεια, πάντα θα παράγουν απόβλητα, σε σχέση με τα όμβρια νερά και τα νερά της γης, που καταλήγουν στη θάλασσα”.

“Δεν είναι μόνο στο στάδιο της κατασκευής, είναι και στο στάδιο λειτουργίας αυτών των κτιρίων που θα υπάρχουν απόνερα που θα στέλνονται στη θάλασσα, μετά από γνωμάτευση, όπως μάθαμε σήμερα, του Τμήματος Περιβάλλοντος”, είπε, και κάλεσε τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, τόνισε ότι “εμείς θέλουμε να δούμε, ενόψει και του μεγάλου αριθμού των αιτήσεων που υπάρχουν για ψηλά κτίρια, να γίνει μια στρατηγική μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον με ιδιαίτερη έμφαση στην διαχείριση των υδάτων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών”.

“Για εμάς είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και δεν πρόκειται να δοθεί καμία πολεοδομική άδεια χωρίς να ληφθούν οι πρόνοιες της στρατηγικής μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον, την οποίαν ο Δήμος Λεμεσού θα απαιτήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει”, συμπλήρωσε.

Ο κ.Νικολαίδης υπογράμμισε ότι έγνοια όλων είναι, η όποια ανάπτυξη, να γίνεται προς όφελος των δημοτών και του περιβάλλοντος, υποδεικνύοντας ότι “διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις πάντα θα υπάρχουν”.

Η ουσία, συνέχισε, είναι μέσα από το διάλογο, “να είμαστε συνεπείς προς αυτές τις αρχές, που αφορούν πάντα την έγνοια μας για τον πολίτη και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος”, και διαβεβαίωσε ότι αυτό ισχύει και στην περίπτωση των μεγάλων αναπτύξεων και των ψηλών κτιρίων.

 

CNA T76e92343802949c7beacc1deede81a4e

CNA T76e92343802949c7beacc1deede81a4e

CNA T76e92343802949c7beacc1deede81a4e

CNA T76e92343802949c7beacc1deede81a4e

CNA T76e92343802949c7beacc1deede81a4e

Πηγή: ΚΥΠΕ / cyprusgreens.org