Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει απο τις 18 Μάϊου 2018 πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού και αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα την ψηφίσει η επιτροπή εργασίας της Βουλής, προκειμένου να οδηγηθεί στην ολομέλεια, πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για τελική ψήφιση.

Σε σχέση με τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαφωνεί με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία έχει αναφέρει ότι πρέπει να περιμένουμε να πέσει στο 5% η ανεργία πριν την υιοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού. Εμείς προτείνουμε απο σήμερα την έναρξη του θεσμικού διαλόγου μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, με επίκεντρο την εξεύρεση του ποσού που θα συνιστά το κατώτατο όριο αμοιβής για εργασία. Οι διαβουλεύσεις αυτές πρέπει να γίνουν στην βάση κριτηρίων ανθρωποκεντρικών και όχι μόνο οικονομικών κριτηρίων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η πρόταση που καταθέσαμε στη Βουλή καλύπτει ποικιλοτρόπως όλο το φάσμα σε σχέση με τον εθνικό κατώτατο μισθό και ανοίγει το δρόμο για την καθιέρωση του. Δεν θεωρούμε ότι οποιοδήποτε κόμμα ή η Βουλή μπορεί να καθορίζει το ποσό του κατώτατου μισθού, χωρίς να προσμετρήσουν οι διάφοροι παράγοντες με την εμπλοκή αρμοδίων και χωρίς διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων και κυρίως των εργαζομένων.