Το Υπουργείο Εσωτερικών, για ακόμη μία φορά επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της συσκότισης, ενημερώνοντας μας, με ανακοίνωση του, πως δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις επιτροπών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όπως επισημαίνει, μια τέτοια ενέργεια ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της διαδικασίας εκπόνησης, ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει ανεύθυνους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες που επίμονα το ζήτησαν.

Σε ένα δημοκρατικό, ευνομούμενο κράτος, όχι μόνο τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά έχει δικαίωμα να γνωρίζει και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός αφορά ένα ζωτικό κομμάτι για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου, όπως είναι η χερσόνησος του Ακάμα.

Διαπιστώνοντας την δυσφορία της Κυβέρνησης στην άσκηση ελέγχου, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας εμφατικά πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται οφείλουν να είναι διαφανείς.

Όταν η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ενώ εξέφραζε, με επιστολή της, την έντονη ανησυχία της προς την Περιβαλλοντική Αρχή, και την αντίθεσή της με τις πλείστες από τις πρόνοιες του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, αλλάζει τη θέση της μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα,  τότε εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα.

Σε δηλώσεις της, η Βουλεύτρια του Κινήματος, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπογραμμίζει πως «Η χερσόνησος του Ακάμα είναι μοναδική και φιλοξενεί το 50% της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Εάν ο Υπουργός Εσωτερικών θεωρεί ότι πρέπει οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί να γίνονται εν κρυπτώ και μακριά από τους πολίτες, μάλλον έχουμε διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει δημοκρατία».

Η κα. Ατταλίδου σημείωσε πως «εάν δεν θέλουμε το, υπό εκκόλαψη, Τοπικό Σχέδιο να αποτελέσει την ταφόπλακα αυτής της κληρονομιάς, πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αποτρέψουμε σχεδιασμούς που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του Ακάμα. Γι’ αυτό ζήτησα να υποβληθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων το κείμενο του προτεινόμενου Τοπικού Σχεδίου, ο διοικητικός φάκελος της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ώστε να διαπιστώσουμε για ποιο λόγο διαφοροποίησε την αρχική της θέση, όπως και ο διοικητικός φάκελος του Τμήματος Περιβάλλοντος για την αξιολόγηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Επιπρόσθετα, ζήτησα την άμεση παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσει στη διενέργεια Διαχειριστικού Ελέγχου Συμμόρφωσης, του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα με βάση τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, για περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και θεσμικούς λόγους».

«Την ώρα που ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη είναι η κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε η κα. Ατταλίδου, «κάποιοι προτιμούν να τσιμεντώσουν τον πνεύμονα του τόπου μας, προς όφελος των λίγων, αντί να στηρίξουν τις τοπικές κοινότητες με μακροπρόθεσμες και αειφόρες λύσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκκρεμούν τρεις επί παραβάσει διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, οι χειρισμοί στον Ακάμα, δεν είναι μόνο θέμα οικολογικό, αλλά οικονομικό και θεσμικό ταυτόχρονα».