«Να προσέξουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα κάνουν έρευνα…» ήταν η φράση που ανέφερε που ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος αξιωματούχος αν και δεν κατονόμασε τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil, έστειλε του μήνυμά του ξεκάθαρα τόσο για την εταιρεία όσο και την κυπριακή κυβέρνηση.

Πρόκειται για συνέχεια της τακτικής των απειλών και του εκφοβισμού που συντηρεί η Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Το θέμα είναι πως αντιδρά η κυπριακή ηγεσία, η οποία για λόγους που δεν γίνονται γνωστοί δεν προβαίνει σε καταγγελία της Τουρκίας σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα.

Η Κύπρος βρίσκεται στις παραμονές της έναρξης της τριμερούς στρατιωτικής άσκησης με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά και των εργασιών στην ΑΟΖ. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προβλέψαμε την στάση αυτή της Άγκυρας και καλέσαμε την Κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη. Ευχόμαστε ότι έγιναν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα βρεθεί η κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη και μετέωρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν μπορεί ένα κράτος όπως η Κύπρος να ρυθμίζει τις ενεργειακές του δραστηριότητες στη βάση όσων επιδιώκει η Τουρκία που θεωρεί ότι όλα της ανήκουν, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.