Ο λεγόμενος “οδικός χάρτης” σχετικά με το Κυπριακό, που μαζί προανήγγειλαν Τσαβούσογλου και Οζερσάι, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο σχεδιασμός της Τουρκίας να επιδιώξει την επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Οι αναφορές σε “δικαιώματα” διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου της χώρας, βάσει των κριτηρίων που θέτει η Τουρκία, αποτελούν μόνο το πρόσχημα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η ουσία του ζητήματος είναι η διαρκής επιδίωξη της Άγκυρας να καταστεί ο ρυθμιστής την περιοχή, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα κράτος υποτελές στις ορέξεις της.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι χθεσινές απειλές του Ερντογάν για τοποθέτηση πλατφόρμας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει πριν από πολλούς μήνες ότι η Τουρκία αναζητούσε πλατφόρμα για αγορά ή ενοικίαση, έγκαιρα. Η κυβέρνηση τότε αρκέστηκε σε καθησυχαστικές ανακοινώσεις.
Τώρα μαθαίνουμε από αξιόπιστες πηγές ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με πολυεθνική εταιρεία η οποία θα αναλάβει να εγκαταστήσει την πλατφόρμα στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που καθιστά θέμα ολίγων εβδομάδων την υλοποίηση των απειλών του Ερντογάν.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει όχι μόνο να αναδείξει με κάθε τρόπο αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά και αξιοποιώντας την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, να τους ανακόψει. Από τη μεριά μας εκφράζουμε τον φόβο πως η δυσκολία του Προέδρου Αναστασιάδη να τοποθετηθεί ευθέως κατά των προκλήσεων της Τουρκίας -όσων ήδη έλαβαν χώρα και όσων σχεδιάζονται- θα φέρει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
Η μεθοδολογία αυτή που επί έτη δοκιμάστηκε έχει αποδειχτεί παντελώς αναποτελεσματική. Αναμένουμε λοιπόν πως ο ίδιος δεν θα διαψεύσει ακόμα μία φορά τον εαυτό του και θα κινηθεί στην κατεύθυνση της πρόκλησης κόστους στην Τουρκία, ενόψει και της Συνόδου της Βάρνας. Του υπενθυμίζουμε άλλωστε πως ήταν και εκείνος που μιλούσε για αναβολή της, εφόσον η Τουρκία δεν έπαυε τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν από κοινού και συντονισμένα να θέσουν βέτο ή τους όρους τους που θα οδηγούν σε κυρώσεις εν όψει της συνάντησης της Βάρνας. Μια φραστική αναφορά -όσο “σκληρό” λεκτικό κι αν χρησιμοποιεί- δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική.