Εδώ και χρόνια έχουμε προειδοποιήσει για την σημαντικότητα της αποτροπής της κατασκευής ενός τέτοιου πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου. Επίσης είχαμε τονίσει ότι δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να διαχειρίζεται ένα πυρηνικό σταθμό το επόμενο βήμα θα ήταν η προσπάθεια για απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Άγκυρα.

Στις συχνές μας διαμαρτυρίες στις πρεσβείες των υπερδυνάμεων Η.Π.Α. και Ρωσικής Ομοσπονδίας αλλά και της Ε.Ε. αντιμετωπίζαμε την σαφή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει η πρόθεση από την Τουρκιά για απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Κι όμως ο Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει ενώπιον του κόμματός του ότι δήθεν το Ισραήλ απειλεί άλλα κράτη έχοντας στην κατοχή του πυρηνικά όπλα και κανείς δεν μπορεί να το αγγίξει. Διερωτήθηκε δε γιατί να μην επιτραπεί και στην Τουρκιά να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα την κυβέρνηση να παρέμβει σε επίπεδο οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υπάρξουν ξεκάθαρες δικές τους τοποθετήσεις για το θέμα αυτό. Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να τοποθετηθεί επί τούτου επίσης. Όσοι βοηθούν ή ανέχονται την Τουρκία στην απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας έχουν ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν.