Συνεχίζεται η βεβήλωση του μισογκρεμισμένου ιερού ναού των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας στην κατεχόμενη Κυθρέα, με τους δημότες να αντιδρούν καλώντας αμέσως τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και τις λεγόμενες αρχές στα κατεχόμενα να λάβουν έστω και στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης του ναού μέχρι τις εργασίες αναστήλωσης του.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μάχεται διαχρονικά, με παρεμβάσεις υπέρ της διαφύλαξης του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου και ο εν λόγω ναός στην Κυθρέα αποτελεί ένα τέτοιο μνημείο.

Είναι αδιανόητο να καταστρέφεται η κληρονομιά του τόπου μας και το γεγονός να αντιμετωπίζεται με απάθεια. Ο ναός μπορεί να βρίσκεται στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, γεγονός που υποδηλώνει θεωρητικά ότι οι εργασίες θα αρχίσουν σύντομα. Ωστόσο η ανάγκη είναι άμεση και όχι στο σύντομο μέλλον.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε το κράτος να προβεί σε διαβήματα, ακόμα και μέσω των Ηνωμένων Εθνών και άλλων φορέων, προκειμένου να επιτύχει την ταχύτερη έναρξη των εργασιών, πριν να είναι αργά.