Επιεικώς απαράδεκτη και διόλου υπεύθυνη κρίνεται η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα της βάσης των αμερικάνικων ελικοπτέρων. Είναι αντιληπτό να κρατούνται θέματα ασφάλειας και άμυνας ενός κράτους μακριά από το φως της δημοσιότητας αλλά είναι αθέμιτο να μην δίνονται απαντήσεις, σε όσα μπορούν να λεχθούν, για ένα θέμα που προκαλεί αλλά και σκανδαλίζει την κοινή γνώμη, και μάλιστα εκ των υστέρων. 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για το θέμα της βάσης Ελικοπτέρων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες σε έγγραφα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, αναφέρεται πως λειτουργούσε μεταξύ 2013-2017, δηλαδή περίπου μια πενταετία, δεν μπορεί να απαντηθούν με τις ερωτήσεις «γιατί πρέπει να είμαι υπόλογος;”. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι υπόλογος πρώτα και κύρια γιατί κοροϊδεύει το λαό και αρνείται να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.

Αν ζητήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους η δημιουργία της βάσης, γιατί πρέπει να σιωπά η κυπριακή κυβέρνηση;

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ρωτά ξεκάθαρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένει ξεκάθαρες απαντήσεις:

Ποιος έλεγχος ασκείτο από την Κυπριακή Δημοκρατία;

Ποια ήταν η αποστολή των ελικοπτέρων στην Κύπρο;

Τι είδους ελικόπτερα είχαμε στο νησί αυτό το χρονικό διάστημα;

Ήταν επιθετικά, κατασκοπευτικά, ή ανθρωπιστικής δράσης;

Τα περί διευκολύνσεων «στους Γερμανούς, στους Γάλλους, στους Ιταλούς, στους Δανούς» και το ότι «κατά την εκκένωση του 2016 των χημικών ή και σε περίπτωση ανθρωπιστικών γενικότερα επιχειρήσεων, πόσες φορές η Κύπρος υπήρξε εκείνη που ανταποκριθεί», καθώς και οι απαντήσεις με ερωτήσεις δεν

δίνουν καμία πληροφορία.

Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν άμεσης, δημόσιας και επεξηγηματικής απάντησης από την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία ή πλέον – μετά τις τοποθετήσεις Αναστασιάδη – από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί εκ νέου τους Κυβερνώντες να αφήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια εκτός κι αν η άγνοια είναι σύμμαχος της έλλειψης απαντήσεων, κάτι που κάνει πλέον την κατάσταση πέρα για πέρα επικίνδυνη.