Με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και με συνεισηγητές το ΑΚΕΛ και την Συμμαχία Πολιτών, με την ευκαιρία της 33ης επετείου από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας της 26ης Απριλίου 1986, και επειδή ανησυχούμε έντονα για την δεδηλωμένη πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να κατασκευάσει 4 συνολικά πυρηνικούς σταθμούς σε μικρό χρονικό διάστημα, κατατέθηκε ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο όμως η πλειοψηφία της ολομέλειας της Βουλής το καταψήφισε.

Το ψήφισμα αυτό καταδίκαζε την ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει στην έναρξη κατασκευαστικών έργων για τη δημιουργία πυρηνικής μονάδας στην περιοχή Άκκιουγιου, περιφρονώντας τις προειδοποιήσεις ειδικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ενέργεια για την ευρύτερη περιοχή.

Παρακολουθούνται με ανησυχία οι εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την Κύπρο λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή Άκκιουγιου, του μικρού μεγέθους της, καθώς και της ύπαρξης ισχυρών ανέμων και θαλάσσιων ρευμάτων, στοιχεία τα οποία δυνατόν να μεγιστοποιήσουν μια ενδεχόμενη καταστροφή, όχι μόνο στην περίπτωση ισχυρού σεισμού, αλλά και πυρηνικού ατυχήματος.

Με το ψήφισμα η Βουλή των αντιπροσώπων καλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την ευκαιρία που της δίνεται με την έναρξη του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να αναθεωρήσει την απόφασή της για δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου

Επίσης το ψήφισμα περιελάμβανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ασκήσει την επιρροή της, προκειμένου η Τουρκία να πεισθεί να μην προχωρήσει στη ολοκλήρωση της πυρηνικής μονάδας στην περιοχή Άκκιουγιου.

Επίσης απεύθυνε έκκληση και προς τη Ρωσική Ομοσπονδία να αναθεωρήσει τη συμμετοχή της στο σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου και να τερματίσει το συμβόλαιο της με την Τουρκία.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ) παρά το γεγονός ότι της εξηγήθηκε η σημασία που έχει η υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεδομένων των διεθνών εξελίξεων και του γεγονότος ότι την επόμενη βδομάδα κλείνουν 33 από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, προτίμησε να καταψηφίσει την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργανώνει την Κυριακή στη 1:00 μ.μ. εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσίας, ενώ ως συνδιοργανωτής θα συμμετέχει στην αντιπυρηνική δικοινοτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα η ώρα 7:00 μ.μ. στο τέρμα της Οδού Λήδρας και κατά μήκους της νεκρής ζώνης.